maanantai 7. lokakuuta 2013

Matka halki Raamatun... (osa 2.)

Olimme siis kuluneen arkiviikon Crikvenicassa, Kroatian rannikolla, Matka halki Raamatun -leirillä. Itse legenda Jukka Norvanto luennoi meidät ja muut mummot halki Raamatun. Norvanto luennoi englanniksi ja se käännettiin kroatiaksi. Leirillä oli siis osallistujia ympäri Kroatiaa, luterilaisista seurakunnista, leiri oli koko luterilaisen kirkon yhteinen. Osallistujat olivat aikuisia ja jo varttuneeseen ikään ehtineitä. Tästä ilmaus me ja muut mummot. Mutta mummot oli vaan niin <3 Oli ne vaaritkin ihan mukavia. :)

Saimme leirillä myös aikamoisen kielikylvyn kun yritimme kommunikoida ja jutella muiden kanssa. Kielivalikoimasta löytyi suomi, englanti, kroatia ja saksa. Vaikka kuinka kerroimme mummoille ja vaareille ettemme puhu saksaa, silti he puhuivat meille sitä. Oppihan sitä vähän ymmärtämään. :) Kroatian kielitaitokin kasvaa kohisten!

Heli koki myös hetkellistä hämmennystä kun toisistaan riippumattomat mummo ja vaari tulivat perättäisinä päivinä kertomaan että Heli näyttää aivan heidän lapsenlapsiltaan, niin ulkonäöltään, käytökseltään, puhetavaltaan kuin koko olemukseltaankin. Valkohapsinen mummo tapitti Heliä lähes koko leirin ja hymyili leveästi katseiden kohdatessa. :)


leiriohjelma

hervoton keksi!
Leirillä meillä oli Sannan kanssa myös muutamia vastuita. Torstaina olimme mukana aamuhartaudessa, teimme hieman erilaisen näytelmän laupiaasta samarialaisesta. Torstaina oli myös Kutinan seurakunnan keittiövuoro, mielle Sannan ja Elinan knassa lankesi lounaan kattaminen. Torstaina hauskutimme myös iltaohjelmassa. Sannan kanssa vedimme Apinat langalla -nimisen sketsin. Kovasti huvitti muita. Tosin me huvitimme muita lähes koko leirin. Tai kovasti meille naureskeltiin, milloin mistäkin, yleensä sen tähden kun emme ymmärtäneet. Siihen tottui kuitenkin aika nopeasti.

Leirin puitteet olivat uskomattomat. Itse leiri majoituksineen, ruokailuineen ja luennoineen oli Life center nimisessä hotellissa. Ruoka oli hyvää :P

Life center ja palmuja!
Luentojen lomassa meillä oli joka päivä 4 tuntia vapaa-aikaa. Kulutimme sen kiertelemällä Crikvenicaa ja päädyimme jopa naapuripitäjän puolelle, Selceen. Selcestä sai Kroatian toiseksi parasta jäätelöä, Kutinasta saa parasta :P Kävimme muun muassa Crikvenican Akvaariota ihmettelemässä, siellä oli merisiilejä, -tähtiä ja -hevosia. Paljon kaloja (myös isoja sellaisia esim. lautasen kokoisia) sekä Helin käsivarren mittaisia haita :)

Kiersimme ja kävelimme pitkin rantoja, ihailimme Adrianmerta ja lahtea ympäröiviä vuoria. Meri oli kaunis! Se oli kirkas, pohjaan näki syvemmilläkin kohdilla, väriltään vesi oli turkoosia/smaragdinvihreää. Heli kävi myös uimassa ja totesi että vesi on melko lämmintä ja erittäin suolaista. Sannakin sai merenpohjasta kiviä kun Heli kävi niitä sukeltamassa. Uimaan tosin piti mennä feikki-crocsit jalassa kun ranta ja pohja oli pelkkää pikkukiveä. Mutta ei se menoa haitannut.


hei täähän on märkää!
matka halki vuoriston
vesi oli aika kirkasta
... ja turkoosia
ihanat naiset rannalla
Heli uimassa
taxi-vene
kääntäjän työ on välillä hankalaa (Norvanto ja Elina)
ei täältä kuulu mitään
apinat langalla
Legendan kanssa kuvassa
laula mukana

 -Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti