lauantai 2. marraskuuta 2013

Plitvička jezera

Viime viikot ovat olleet vauhdikkaita ja työntäyteisiä. Paljon on taas nähty ja koettu.Tässä muutamia kohokohtia.

Olemme päässeet todistamaan pienen ja suloisen tyttövauvan kastetta, Heli oli taas säestyspuuhissa ja leikkimässä valokuvaajaa. Lapsi oli rauhallinen koko toimituksen ajan ja vielä kahvitellessakin. Kasteen lopuksi yllätimme ristiäisväen laulamalla, Helin säestyksellä, "Taivaan Isä suojan antaa, Hän on Isä jokaisen..." Muutamat mummot herkistyivät kyyneliin, olikohan niin kauheaa kuultavaa... :D

Reformaation päivänä 27.10 käväisimme Slavonski Brodissa jumalanpalveluksessa joka televisioitiin. Pappeja oli paikalla runsain mitoin, piispa mukaanluettuna.

Viikottaiset toiminnat pyörivät tavalliseen tahtiinsa ja aina tuntuu löytyvän pientä kivaa extraa milloin mihinkin väliin, ei tule tylsää! :)

Työrupeaman jälkeen lähdimme viettämään ansaittuja vapaapäiviä reppureissulle Plitvice-järville. Kroatian vanhimpaan ja suurimpaa kansallispuistoon. Plitvice-järvet kuuluvat myös UNESCOn maailman luonnonperintökohteisiin.

Lähdimme tiistaina 29.10 klo 9.10 bussilla kohti Zagrebia missä vaihdoimme bussia ja pääsimme Plitvice-järville. Matka sujui suurimmaksi osaksi nukkuen, mutta mainittakoon että Plitvice-järville menevässä bussissa oli ilmainen Wi-Fi! Pienen selvittelyn jälkeen löysimme majapaikkaamme, Rooms Ivanka nimiseen guesthouseen. Olimme varanneet edellisenä iltana (yönä) kahden hengen huoneen mutta löysimme itsemme kolmen hengen huoneesta, lakanat oli tosin laitettu vain parisänkyyn. Hinta oli sama kuin kahden hengen huoneessa, joten ei valittamista. Sänky oli sen verran leveä ettei nukkumistilasta tarvinnut tällä kertaa tapella. :)

Tiistaina kävimme heti ihastelemassa Plitvice-järviä, pitkälle emme kyllä päässeet ennen pimeän tuloa. Pääsylipuista saimme opiskelija-alennuksen SAMOK-kortilla!!
Kävimme katsomassa sisäänkäynti 1 luona olevaa suurinta vesiputousta ja kävelimme parin järven päähän. Plitvece-järvet muodostuvat 13 erikokoisesta järvestä ja vesiputouksista niiden välillä. Järvissä on omat ainutlaatuiset eko yms. systeeminsä. Vesi oli erittäin kirkasta ja väriltään vaaleanihreästä tummanvihreään.

Guesthousella söimme maittavan illallisen. Tilasimme "Plitvice-platen" eli kahdelle hengelle suunnatun aterian, mutta siitä olisi riittänyt varmaan kolmelle syöjälle. Emme siis jääneet näkäisiksi. Illalla kirjoittelimme kortteja kotipuoleen ennen nukkumaan menoa.

Keskiviikko aamu valkeni sumuisena ja mukavan viileänä. Runsaan aamupalan jälkeen suuntasimme järville. Ihasteltavaa ja ihmeteltävää riitti. Sielu lepäsi kyllä huikeissa ja pysäyttävän kauniissa maisemissa. Heli kulki suurimman osan reissusta kamera kädessä ja kuvia tallentui vajaa 600 kpl :) Oli aikamoinen voittajafiilis kun pääsimme järvien toiseen päähän. Matkan varrella kävelimme, vähän myös kiipesimme, matkasimme pienellä lautalla/laivalla erään järven yli ja lopuksi palasimme puiston toisesta päästä sisäänkäynti 1 luokse juna-bussilla :D Kokemuksia kerrakseen!

Kuvat kertokoot enemmän kuin sanat:

suuri vesiputous

the misty mountains
alueen kartta
täältä me lähdettiin...
perillä, voittajafiilis!
viimeinen järvi
The Reppureissaajat
Reissusta on toki palattava takaisin. Kotimatkalla koimme jännityksen hetkiä kun odotimme bussia Plitvica-järvien bussipysäkillä, pimeässä, tihkusateessa... bussi oli 20 minuuttia myöhässä. Kuskikin oli aikamoinen ralliautoilija, sen verran hurjaa kyytiä mentiin pimeillä ja mutkaisilla teillä. Kuskia ei myöskään näyttänyt koskevan "tupakointi kielletty" tarra, penkkinsä takana olevassa ikkunassa. Kuski nimittäin poltti savukkeita kuin korsteeni ajaessaan. Pääsimme kuitenkin hengissä Zagrebiin asti ja ehdimme onneksi viimeiseen Kutinaan menevään bussiin, vaikka aluksi näytti vähän tiukalta.Väsyneinä mutta onnellisina kotiuduimme Kutinaan.

Reissaaminen vaatii selvästi veronsa. Sanna oli jo ennen reissua vähän kipeänä, nyt vielä kipeämpänä ja Helikin tuntuu saaneen jonkun pöpön itselleen. Mutta miten kolmesta kuukaudesta voisikaan selvitä sairastamatta kertaakaan :D kokemus tämäkin...


-tautipesäkkeet Mäkinen&Olli-


p.s. tässä linkki Plitvicen kansallispuistoon: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti