maanantai 9. joulukuuta 2013

Matkailu avartaa!

Heipä hei!

Edellisestä blogi-päivityksestä on vierähtänyt turhankin kauan, mikä ei kyllä ole johtunut siitä, että mitään erikoista ei olisi tapahtunut. Päin vastoin, vipinää ja vilskettä on riittänyt vaikka muille jakaa ja ollaan reissattu pitkin Kroatiaa ja käväisty vähän naapurimaankin puolella. Kaikki on ollut hurjan mielenkiintoista, opettavaista ja hauskaa. Nyt kirjoitetaan siis reissuista, mitä ollaan tehty...

BOSNIA:

Muutaman viikko sitten tehtiin reissu Bosnian puolelle erään paikallisen perheen matkassa, joka oli pyytänyt kyyditsemis apua. Opiskelija tyttösetkin pääsivät mukaan tälle reissulle. Ajelimme Kutinasta kohti Kroatia eteläistä rajaa ja ylitimme rajan Bosnian puolelle. Jännää miten rajan ylitys tuntuu aina yhtä jännältä, vaikka tietää asioiden olevan kunnossa. :D Sama kuin poliisin kohtaamisessa, aina tuntuu kuin olis tehnyt jotain väärää... :)

Ajelimme jonkusen hetken ennen kuin saavuimme torille, josta saa jos jonkinlaisia aitoja piraatteja. Löytyihän sieltä Sannalle kengät, jotka ainakin vielä kantavat urhoollisesti omistajaansa. Hauska paikka se oli pyörähtää ja katsella.

Torin jälkeen jatkoimme matkaa varsinaiseen matkamme määränpäähän, eli kuljetusapua pyytäneen perheen isän kotikylään käymään hänen vanhempiensa haudalla ja veljensä perheen kotona. Poikkesimme siis meille täysin vieraiden ihmisten luokse kylään ja ruokailemaan. Ja saimme taas osaksemme ylenpalttista vieraanvaraisuutta, joka ei sallinut meidän tuntea oloa vieraaksi. :) Näillä ihmisillä on taito toivottaa tervetulleeksi. Kun sen taidon voisi napata itselleenkin ja viedä mukanaan.

Itse ajomatka määränpäähän oli myös asia sinänsä! Saimme nähdä, että seurakunnan omistama paku, tuttavallisemmin "kompi" on aikamoinen traktori! Sen verran hurjilla poluilla ajeltiin menemään!

Vierailullamme pääsimme myös osallistumaan hyvin perinteiseen toimintaan, jota ei kotipuolessa pahemmin näe, nimittäin Rakijan keittelyyn. Pakkohan sieltä oli myös kuvat nappailla. ;)

Tie näyttää hurjalta!

Jännityneet matkalaiset

Tämä tie onneksi käveltiin

Siellähän se Rakija porisee

Heli pääsi kahvan varteen


Ja niin Sannakin

Goranhan se siellä

Eskimot

LEGRAD:

Viime viikonloppuna, ensimmäisenä adventtina, meidät oli kutsuttu vierailemaan Legradin seurakuntaan ja vetämään siellä erilaisia työpajatyyppisiä juttuja nuorille ja vanhemmille. Veimme mukanamme mm. Kutinassa oppimamme Quilling-tekniikan, jolla teimme yhdessä joulukortteja. Homma onnistuikin ihan mukiinmenevästi ja saimme nuorten kanssa aikaiseksi jokaiselle yhden joulukortin.

Vierailumme ajaksi meidät oli kutsunut kotiinsa Davorka niminen seurakunnan diakoni. Hänen kodissaan vietimme yhden yön ja saimme taas osaksemme ylenpalttista hemmottelua. :) Viihdyimme hyvin, koko hänen perheensä on uskomattoman mukava! :)

Davorka myös toi meidät paluumatkalla Bjelovariin, josta Elina meidät nouti takaisin Kutinaan. :) Paluu matkalla se iski tajuntaan: Me palataan aivan muutamien päivien päästä Suomeen!

Legradin kirkko

ahkeria askartelijoita
Ei niin ahkeria askartelijoita... 
Sanna ja Davorka
ryhmäpotretti. 


PULA:

Pienessä kiireessä sunnuntai iltana, jolloin myös palasimme Legradista, valmistelimme lähtömme Pulaan. Olimme ajatelleet, että tahtoisimme tehdä vielä yhden turisti-reissun ennen Suomeen paluuta ja tähän väliin sopiva rako sattui. Idea Pulaan lähtemisestä tuli jostain... todennäköisesti hatusta, mutta miksipä ei... Suunta kohti rannikkoa siis! Matkaan lähdimme yhdeksältä aamulla ja perille pääsimme vasta viideltä iltapäivällä... aikaa siihen siis kului jokseenkin paljon. :) Perillä meitä kuitenkin odotti majoituspaikka... Se täytyi tosin ensin löytää.

Perinteisen majapaikan etsimis tuokion jälkeen huomasimme seisovamme aivan Pulan areenan vieressä ja tuijottavamme vihreää ovea, jonka pielessä näkyi teksti, joka paljasti sen meidän yöpaikaksemme. Soitimme miehelle, joka oli luvannut tulla päästämään meidät sisään kun olisimme perillä. Meitä oli pyydetty soittamaan kun olemme ovella. Puhelimesta kuului vastaus "I will come after 5-10 minutes". Tunnelma oli silloin hiukan kiukkuinen, johtuen pienoisesta nälästä ja väsymyksestä, koko päivän matkustamisen jälkeen! Joten odottelu sopi tähän tilanteeseen aivan yhtähyvin kuin Pinviinit Kroatian kesään. x) Herra onneksi saapui lupaamansa kymmenen minuutin jälkeen ja saimme huoneemme. :)

Majoitus paikka ei suinkaan ollut paras, jossa olemme majoittuneet, mutta Pulan nähtävyydet korvasivat kuitenkin suurelta osin sen epämukavuuden.( Lukuunottamatta sitä, että Sanna jätti äänensä Pulaan johtuen huoneen pölyisyydestä.) Mutta olemme jälleen monta kokemusta rikkaampia! Meitä oli myös neuvottu syömään paljon Pizzaa sinä aikana, jonka vietämme Pulassa ja sen tosiaan teimme! Nam! ;) Ne olivat loistavia! Kuvat kertokoot omaa tarinaansa Pulasta.


Hieman piti jo tuloiltana kuvailla öistä amfiteatteria
sitten päästiin jo viimein sisällekin... 

Turistit

viinikellarin antia

Heli ihastelee viinikärryä
Jäiks!

Kyllä sinne katsojia mahtuu!
Tuleva Sosionomi ja leijona
Tuleva Sosionomi ja Leijona


Pulan Katedraalin torni


Ei päästy tuonne syömään, oli kurja sulkenut ovensa... 
Täytyy sanoa, tätä kaikkea miettiessä, että on niitä Enkeleitäkin ollut matkassa kun tästä kaikesta on selvitty ehjin nahoin! Onneksi Herran huomassa saa kulkea vielä viimeisenkin viikon Kroatiassa. <3

-Onnelliset vaeltajat-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti